ÖZEL ATAYURT ORTAOKULU Pİ GÜNÜ FARKINDALIĞI

15.03.2013

ÖZEL ATAYURT ORTAOKULU Pİ GÜNÜ FARKINDALIĞI

 

    Pi sayısı bir çemberin çevresinin çapına oranını veren sabittir. Pi'nin sembolü olan ''p'', Yunan alfebesinin 16. harfi olup, o dildeki çevre kelimesinin (periometron) ilk harfidir. M.Ö 1650 yılında, Eski Mısır'da yazılmış Rhind Papirüsü'nde bahsi geçiyor. Pi denilmiyor, ancak çevrenin çapı oranındaki sabiti biliniyor. P simgesinin şu andaki anlamı ile sürekli kullanılışının tarihi 250 yıl öncesine kadar dayanıyor. ABD'nin San Francisco şehrindeki Exploratorium müzesi, Amerikan tarih formatı 3/14 olduğu için tahsis ettiği ‘Pi günü’ 14 Martta kutlanıyor.

      Pi logosu taşıyan pastalar bu kutlamalarda en büyük rolü taşıyor. İngilizce'de pastanın 'pie' anlamında olduğu göz önüne alınınca neden pasta tercih edildiği anlaşılıyor.

     Pi sayısı için en yaygın yaklaşım 3,14'tür. Gerçek değeri ise 3,141592653589793238462643383... şeklinde devam etmektedir. Çemberin çevresinin ve alanın hesaplanması başta olmak üzere Matematik, Geometri ve Fizik gibi bilimlerde büyük bir öneme sahiptir

     Matematiğin bu en meşhur sabitini biraz olsun tanıtabilmek, pi ile ilgili bazı bilinmeyenlere ışık tutabilmek ve öğrencilerin Matematiğe karşı olan ilgilerini tazeleyebilmek için Atayurt okulları ortaokul bölümü Matematik öğretmenleri olarak Pi Günümüze sabah Pi şarkısıyla başladık.Giydiğimiz günün kahramanı Pi sayısını temsil eden tişört oldukça ilgi gördü.Bazı öğrencilerimiz o gün kendi tasarladıkları tişörtleri giydiler.