ATAYURT NESİN MATEMATİK KÖYÜ’NDE...

25.04.2016

“MATEMATİKSEL OLARAK GÖSTERİLEMEYEN HİÇBİR ARAŞTIRMA GERÇEK BİLİM SAYILAMAZ”

LEONARDO DA VİNCİ

         Matematiksel zekânın hemen hemen herkeste eşit olduğuna inanıyoruz. Başarısızlık korkusu ortadan kaldırılırsa ve gence probleme yoğunlaşabilme imkânı tanınırsa, herkesin matematiği sevebileceğine inanıyoruz. Matematikte önemli olan problem çözmek değil, problemi anlayabilmektir. Her matematikçinin çözemediği problem sayısı çözebildiğinden çok daha fazladır.

Bilindiği üzere, matematik dersi genel olarak öğrencilerin korkulu rüyasıdır ve birçok öğrenci matematikte başarısızdır. Oysa matematiksel düşünebilme, soyutlama, çıkarım yapma, sonuçları öngörme, modelleme ve planlama becerileri çağdaş insan için mutlak gereksinimlerdir.

        Matematik Köyü’nde bu iki engeli (korkuyu ve yoğunlaşmayı engelleyici unsurları) ortadan kaldırmak temel amaçtır. Matematik köyü temel amacını paylaşan ÖZEL ATAYURT ANADOLU/FEN LİSESİ beş yıldır sürdürdüğü proje kapsamında 21 Nisan-23 Nisan tarihleri arasında 70 öğrenci (9.sınıflar), 27 Nisan-29 Nisan tarihleri arasında da 52 öğrenci ( 10.sınıflar) olmak üzere toplam 122 öğrenci ile NESİN MATEMATİK KÖYÜ’nde üç günlük matematik programına katılmışlardır.

Nesin Matematik Köyü Şirince Köyünün (İzmir-Selçuk) 1km uzağında, dağ başında ve mutlak bir ıssızlık içinde, yemyeşil bir ortamda, 7’den 70’e herkesin (her köylünün!) her seviyede matematik yaptığı, öğrendiği, öğrettiği ve düşündüğü, Nesin Vakfı’na ait 30 dönümü zeytinlik olmak üzere toplam 55 dönümlük bir köy.

 MATEMATİK KÖYÜ GÜNCELERİNDEN ÖRNEKLER: