ATAYURTLU BİLİM KAHRAMANLARI ATALEG FIRST LEGO LEAGUE (FLL)’DEN ÖDÜLLE DÖNDÜ

16.02.2017

Bilim Kahramanları Derneği; özgüven sahibi, sorgulayan, takım halinde toplumsal sorunlara çözümler üretebilen bir gençlik yetişmesi amacıyla dünyada  80 ülkede yapılan FIRST® LEGO® League (FLL) etkinliğini Türkiye’de düzenliyor.  FLL etkinliği; tematik, bilimsel, süreç ve takım çalışması odaklı bir turnuva olarak her yıl daha fazla katılımcı ve gönüllüyle hayata geçiriliyor.

Bilim Kahramanları Buluşuyor/FIRST LEGO League (FLL) turnuvalarının amacı, gençlere bilim ve teknolojiyi sevdirme dışında sosyal sorumluluklarının farkında olan, takım çalışması yapabilen, çevresindekilere, doğaya ve topluma duyarlı birer birey olmalarına katkıda bulunmaktır. Sezon boyunca gençler bir taraftan Hayvanlar, Yaşam Ortaklarımız temalı bir proje üretip geliştirirken, diğer taraftan da tasarladıkları ve programladıkları robotlar yardımıyla temayla ilgili görevleri çözerler.

Duyarlı profesyonellik – FLL, bu ödülü duyarlı profesyonelliği anlayıp, yaşayan, arkadaşça rekabet edebilen, diğerlerini örnek olarak bu yaşam tarzına davet edebilen, kendine ve herkese saygılı olan takıma verir. Kriterler ise tüm takım fertlerinin fikirlerinin, becerilerinin takdiri ve dengeli katılımın sağlanmış olmasının yanında özellikle sorun ve anlaşmazlıkları çözerken, takım fertlerinin eylem ve söylemlerinde mert, duyarlı ve diğerlerini değerli hissettiren şekilde olmaları, takımların hem dostça rekabet edip hem de diğerleriyle işbirliği içinde olmalarıdır.

Projede bizden istenen hem insanları hem de hayvanları aynı anda olumlu etkileyecek bir proje tasarlamak veya var olan bir projeyi geliştirmekti. Biz de bu bağlamda Atayurt Okulları olarak günümüzün en büyük problemlerinden biri olan küresel ısınmayı seçerek oluşum nedenlerini araştırdık. Sera etkisine sebep olan gazlardan birinin metan gazı olduğunu gördük. İnek gibi hayvanlarda yüksek miktarlarda salgılanan bu gazın çevreye en az karbondioksit kadar zarar verdiğini anladık ve bu yüzden bu salınımı olabildiğince azaltmamız gerektiğini düşünerek bunun üzerine çalışmalar yaptık. Önce konuyla ilgili kimlerle görüşebileceğimizi, kimlerden yardım alabileceğimizi tespit ettik ve bunun üzerine Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümleri, Yıldız Tarım gibi birçok kurumla görüşüp veterinerlerden yardım aldık. Avrupa’da yapılmış vakumlama sistemini kullanarak ineklerin midesindeki gazın çekilerek bir haznede toplanması ve sonrasında kimyasal işlemlerden geçerek enerjiye dönüştürülmesi ve çiftliklerde kullanılması üzerine planlamalar yaptık

Bu çalışmamızla Atayurt Okulları olarak DUYARLI PROFESYONELLİK ÖDÜLÜ kazanarak FIRST® LEGO® League (FLL) etkinliğini başarıyla tamamladık.

Takım Öğrencileri : Ceren Yalçın, Hasan Aybars Arı, Eralp Baysal, Atahan Soysal, Utkuberk Aydın, Görkem Kurama, Ekin Şükrü Böri, Alaz Sert, Alper Efe Akdağlı, Damla Şakar

Takım Koçu: Matematik öğretmeni Nil Pınar Atıl

Danışman Öğretmen: Gamze Biricik